الولايات المتحدة تعتقل أميركيين إثنين تشتبه في إنتمائهما الى حزب الله

Read this story in English W460

أعلنت السلطات الاميركية الخميس اعتقال اميركيين تشتبه بانتمائهما الى حزب الله وبإقدامهما على تحديد اهداف لارتكاب اعتداءات محتملة في الولايات المتحدة وبنما.

وجاء في بيان صادر عن مكتب النائب العام في جنوب ولاية نيويورك جون كيم ان علي كوراني (32 عاما) اعتقل في حي برونكس بنيويورك، وان سامر الدبك (37 عاما) اعتقل في ليفونيا (ميشيغان، شمال) في ديترويت. 

بحسب التحقيق، قد يكون علي كوراني اقدم بشكل خاص على جمع معلومات عن الامن في مطارات عدة في الولايات المتحدة وعن طريقة العمل فيها، وراقب مباني عائدة الى قوات الامن في مانهاتن وبروكلين.

وبعد وصوله إلى الولايات المتحدة عام 2003، قد يكون كوراني اللبناني الاصل خضع لتدريبات عدة في معسكرات تدريب لحزب الله في لبنان، ويُشتبه في أنه يأخذ أوامره مباشرة من عناصر في الحزب.

اما في ما يتعلق بسامر الدبك فقد اجرى ايضا تدريبات عدة داخل منشات لحزب الله بهدف التأقلم مع الاستخبارات واستخدام السلاح وتصنيع المتفجرات واستخدامها. 

وهو متهم بالاقدام على تحديد مواقع في بنما وخصوصا سفارتي الولايات المتحدة واسرائيل، وبالسعي الى العثور على عيوب امنية في منشآت قناة بنما.

ووجهت الى الرجلين الخميس اتهامات عدة، وبشكل اساسي تقديم الدعم لمنظمة ارهابية فضلا عن المشاركة في تدريب عسكري على يد منظمة ارهابية. 

وسيقبع الرجلان عشرات السنوات في السجن في حال ادانتهما. 

وتصنف الولايات المتحدة حزب الله "منظمة ارهابية". ومنذ انشائه في ثمانينات القرن الماضي نُسبت الى الحزب اعتداءات عدة ولا سيما في فرنسا ولبنان وبلغاريا.

التعليقات 9
Thumb warrior 10:03 ,2017 حزيران 09

execution with lethal injection

Thumb Maxx 16:32 ,2017 حزيران 09

Both Michigan and New York have abolished capital punishment.

Thumb i.report 13:36 ,2017 حزيران 09

Both were hit with a raft of charges that include providing material support to Hizbullah -- which Israel and the West consider a terror group -- weapons offenses and receiving military-type training from group.

we Lebanese also consider them as terrorists. do you people remember how they hijacked a TWA aircraft or bombed the US embassies, French Drakkar, killed Hariri, etc. they're big time terrorists.

for more 1985 TWA Flight 847 Hijacking And 1986 TWA Flight 840 Bombing

https://www.youtube.com/watch?v=50D8Gc66hfI

Thumb Elemental 18:17 ,2017 حزيران 09

Dearborn and Detroit Michigan, Mississauga Ontario, Jacksonville Florida, Phoenix Arizona, Montreal Quebec, Chicago Illinois. Check them out.

Thumb Elemental 18:38 ,2017 حزيران 09

As well, look at the ones who are"apparently" doctors in the US----> Plenty cheated their way through their licensing exams via KSA, Egypt and Iran/Hez, all part of the greater plan.

Thumb chrisrushlau 19:23 ,2017 حزيران 09

They apparently were closely monitored, and I will guess it will emerge that their handlers were US government agents. You think Trump likes playing games with tinpot warlords?

Thumb Elemental 20:06 ,2017 حزيران 09

Sort of like when you guys knew "well" about the ISIS attack in Tehran huh? Both pieces of trash.

Thumb Elemental 20:06 ,2017 حزيران 09

Sort of like when you guys knew "well" about the ISIS attack in Tehran huh? Both pieces of trash.

Thumb galaxy 09:41 ,2017 حزيران 10

In 2006 war, they were being evacuated by the U.S marines and still cursing Amreeka.